maroaccutan

Alla inlägg den 6 februari 2018

Av Anonym - 6 februari 2018 18:59

  '

Jag minns att jag tyckte att medicinen var väldigt jobbig, men det är ingenting jag inte tror att jag står ut med, det är bara att kämpa på. Så egentligen är jag inte i närheten av lika orolig som jag var förra gången jag började på kuren - då visste jag inte vad som väntade och nu har jag koll och metoder.


En sak som jag själv blev påminnd om i skrivande stund är att informera mina nära och kära om att jag tar medicinen och att det kan bli en ganska jobbig tid för mig, så att de får förståelse. Detta år umgås jag med en del andra människor än jag gjorde sist så därför behöver jag återigen informera. Det var någonting jag hade problem med sist, ett stort oförstående inför att jag hade det jobbigt. Jag förstår att det är svårt att sätta sig in i en annan persons situation, och därför är det upp till den som tar medicinen att förklara och informera. Jag kommer att förklara för mina vänner att jag kommer vara väldigt trött och orkeslös, ha ont i kroppen och huvudet, att jag antagligen kommer klaga på att mina läppar svider och att jag knappt kan skratta eller prata utan att mungiporna spricker, jag kommer inte kunna vara med och festa lika ofta som de vill eftersom jag måste vara nykter och det inte är samma sak att gå ut som nykter, att jag i perioder kommer vara väldigt nere

Det sista leder mig till min stora, riktiga oro. Jag är en person som sedan jag var ca 16 har haft depressioner till och från. Jag får lätt ångest och är väldigt nedstämd i perioder. Sådana som jag behöver vara extra försiktiga med medicinen då rapporterade biverkningar av medicinen är depression (1 av 1000)  och... självmord (1 av 10 000). Jag har ALDRIG  seriöst tänkt i de banorna (självmord) hur dåligt jag än mått. Men jag är så rädd att jag med min redan befintliga depression ska bli påverkad av medicinen och börja tänka på det. Ni märker att jag är en orolig själ som tänker för mycket? Det är EXTREMT ovanligt och det känns som ett självmord inte kan bero på enbart medicinen. Jag tror till 99,9% att det absolut aldrig skulle kunna gå så långt med mig, så jag lämnar det där. Det jag är mest orolig för är att jag redan är inne i en "dålig" period och nu ska börja med en medicin som kan ge mig ännu sämre humör. Det är helt enkelt bara att hålla alla tummar och tår för att det inte ska bli värre. 

Detta hänger ihop med att jag måste ta p-piller igen. När man äter isotretinoin måste man som kvinna skriva på en lapp om att man inte ska bli gravid under perioden man äter isotretinoin och inte heller under de 2 följande månaderna efter man slutat. Därmed skriver man också på att man ska använda ett fullständigt skydd (p-piller) + kondom om man har sex. Dessutom ska jag varje månad ta ett graviditetstest. Detta beror på att medicinen är fosterskadande. Jag kan inte minnas att jag började ta p-piller sist, men det andra minns jag. Jag tror inte min förra hudläkare var lika "seriös" med medicinen som min nya. Det jag är orolig fär med p-piller är också att de påverkar mitt humör. Med mina förra p-piller var jag en ännu större berg och dal bana än jag redan är. Dessutom är jag rädd att jag ska få värre menssmärtor än jag redan har (jag har outhärdliga) vilket jag fick av de förra, att jag ska få mer akne och att jag ska gå upp i vikt. Det som är bra med de jag fick utskrivna är att de ska hjälpa mot akne och PMS vilket jag med mitt humör självklart också lider av. Jag hoppas att de hjälper och inte stjälper men det är bara att vänta och se. 

Jag funderar också på det här med alkohol. Min nya hudläkare nämnde INGENTING om att jag inte fick dricka alkohol och jag hittar det ingenstans i bipacksedeln. Men min förra läkare sa att jag inte fick dricka en enda droppe. Jag drack något glas under förra gången men jag var väldigt väldigt noga. Det är inte världens största deal om jag inte får dricka alkohol, men jag vill ändå veta, eftersom det ändå är en ganska stor del av mitt sociala liv. Jag tror att jag måste ringa och fråga - jag återkommer såklart med svar! 

Förutom depression, självmord, oförståelse från vänner och alkohol är det nog ingenting särskilt jag direkt oroar mig för. Lite det här med att jag hade ont i kroppen. Jag vet att jag klagade mycket på värk och att jag skrivit en del om det innan men jag kan inte minnas hur det kändes. Man glömmer ju ofta lätt bort smärta. Så jag är nervös över att jag ska få väldig ont. Allt det andra är ju inte heller direkt kul, men det är sådant jag helt enkelt är 100% beredd på. Som trasiga läppar, trasig näsa, rödflammig hud, flagnande i ansiktet, röda och rinnande ögon, en mun som jag knappt kan öppna utan smärta, att jag måste akta mig för solen, att jag antagligen kommer bli yr och andfådd, att jag kommer få huvudvärk och att jag ibland kommer få dimsyn. Just det - uppblossningen! Jag fick ingen direkt uppblossning förra gången så jag kan aldrig tro att jag kommer ha lika stor tur igen! Den är jag INTE redo för. Jag är skräckslagen. Ca dag 10 brukar de säga att uppblossningen sker. 8 dagar kvar tills dess. Nervöst. 

Jag hoppas inte jag skrämmer er nu med min oro. Jag antar att ni också är införstådda med biverkningarna innan ni börjar. Men jag vill bara påminna om det jag skrev förra gången - Det ÄR värt det! Skrolla ner några inlägg så ser ni mitt resultat från förra kuren, det är helt fantastiskt. Därför tror jag att ni som tvekar kommer få nytta av att läsa min blogg - jag hoppas att jag kommer uppleva att det är värt allt även denna gång och då också kan inspierera er att våga bli akne-fria om ni mår dåligt av er akne.


idag är jag inne på dag 2 av den här kuren.
Jag vet inte hur fort en medicin verkar? Men jag är så HIMLA trött. 
Jag orkar knappt hålla ögonen öppna och så har jag känt hela dagen. 
Dessutom har jag jätteont i mina ben?! Det KAN vara gårdagens prommenad men å andra sidan brukar jag prommenera nästan varje dag så det känns konstigt. 

Jaja, jag vet inte. Jag lägger nog extra märke till allt just nu. 

ha det bra! Puss


Av Anonym - 6 februari 2018 18:42

 

Det här var jag och köpte på apoteket i Fredags. 
isotretinoin, återfuktande nässpray, ögongelé, locobase repair till att smörja in mig samt p-piller som ska vara bra för både akne och PMS. Detta gick på ca 700 kronor. Då har jag fortfarande några askar isotretinoin att hämta och så behöver jag köpa någon superbra och superstor hudlotion som går att använda i både ansikte och på kroppen (detta fick jag på recept förra gången men nu tänker jag köpa på apoteket) och räknar med ca 250 kronor för den. Lepysl har jag ungefär 100 stycken så det ska jag väl inte behöva köpa iallafall. 
Det är ingen billig historia att gå på den här medicinen! Varje besök hos läkaren kostar dessutom 300 kr. Student som jag är så hade jag aldrig klarat mig utan bidrag från min snälla pappa. Det känns lite jobbigt att han ger mig pengar, men som det är just nu är det bara att tacka och ta emot och jag kommer förhoppningsvis kunna glädja honom tillbaka en dag! 

Mina tips till er som liksom jag ska börja med medicinen är att köpa ungefär det jag beskrev ovan. Alla får ju olika biverkningar men förra gången fick jag oerhört torr näsa och näsblödningar - därav nässprayen, sjuukt torra läppar och händer - locobase & lepsyl & handkräm (vilket jag har tusentals också), p-piller är ett MÅSTE när man tar medicinen, annars hade jag inte börjat med det, och ögonen blev väldigt torra och rinniga sist - där kommer ögongelen in. 
Jag fick också anemi (blodbrist) vilket är en av de vanliga biverkningarna - därför har jag blutsaft i kylen. Det är väl ungefär det jag laddat upp med än så länge. Jag kommer fortsätta uppdatera er med tips om jag kommer på mer i framtiden. 

Jo, viktigaste tipset om ni precis som jag börjar ta medicinen nu på våren - solskyddsfaktor! Det gick lång tid innan jag insåg att solen tog även fast det var kallt ute. Jag kunde verkligen inte förstå varför mina händer blev så röda och sved så mycket och mina läppar sved så otroligt när jag varit ute men det löste sig med SOLSKYDD. Så solskydd till läppar och ansikte rekommenderar jag också att ha hemma på en gång. 

Av Anonym - 6 februari 2018 10:15








 


Hej på er som hittat till den här bloggen! 
Nu har det gått ca 2 år sedan jag började ta Isotretinion för första gången och nu är det som rubriken lyder dags igen. En tid efter behandlingen hade jag väldigt bra hy men på senare tid har jag fått större och större problem igen. Jag tror att jag var på hudmottagningen redan förra våren och då fick jag ännu en kräm utskriven och läkaren trodde att aknen jag hade då skulle gå bort genom att jag under sommaren badade i det salta havet och solade. Under sommaren är det ju alltid lite bättre men efter den sommaren kändes det som att jag var på ruta 1 igen. Först nu har jag tagit tag i det och besökt hudläkaren igen och here I am. Jag fick en ny läkare även denna gång och hon konstaterade att jag hade fått avsluta kuren alldeles för tidigt förra gången. Jag hade en liten känsla av det då också, men då var jag så glad att bli av med medicinen så  jag struntade i den magkänslan. När jag slutade förra gången hade jag ju fortfarande någon finne kvar och min nya hudläkare sa att den här gången ska jag vara HELT aknefri under 2 månaders tid innan jag avslutar behandlingen. 

Jag är verkligen glad över att jag fått börja igen men samtidigt rädd. Hur ska jag orka? 
Jag vet ju att jag hela förra gången skrev - det är värt det, det är värt det, det är värt det. 
Men samtidigt vet jag att jag kände att jag inte hade klarat en enda månad till förra gången. 
Jag tror jag åt 4 månader sist och denna gång skrev läkaren ut tabletter för.... håll i er.... NIO månader. Samtidigt som det känns tungt är jag väldigt laddad för att äntligen bli bra och glad över att den här läkaren verkar ta det väldigt seriöst. Tacksam! 

Så  här ser jg ut i nuläget. Lite suddiga bilder men det syns ändå att jag minst sagt inte har en jämn hud. Det här jag har just nu är INGENTING mot vad jag hade när jag började förra gången, men det är fortfarande inte okej. Som ni ser får jag fortfarande akne som lämnar stora röda märken efter sig och de sitter kvar i flera månader. Dessa kommer sedan enligt läkaren antagligen bli sådana där "gropar". Det är anledningen till att jag får använda medicinen igen. 

     


Jag hoppas att ni vill följa min nya resa med förbättringar, biverkningar, funderingar och tips! 
Jag kommer lägga ut fler inlägg under dagen, vill inte skriva en hel bok till inlägg utan delar hellre upp dem. Sedan ska jag försöka uppdatera MINST en gång i veckan om hur det går, hur jag ser ut, om biverkningar osv. 

Ha det bra! 

Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards